facebook

▼ CROSS TRAINING

A CrossTraining egy olyan edzés módszer ,melyben több sportág mozgásanyagát felhasználva a lehető legtöbb kondícionális képességet fejlesztjük egyszerre illetve felváltva. Ezen képességek a következők: erő, gyorsaság, koordináció, állóképesség, hajlékonyság. A különböző mozgásformák mixelésével, igen hatékony edzéshatást tudunk elérni, ezen képességek fejlesztésében. Az edzések jelentős része saját súllyal végzett gyakorlatokból épül fel de emellett kézi súlyzókat, gumikötelet, ugrálókötelet stb. is használunk. Legyen egyszerű köredzés vagy páros gyakorlat, a fejlődés nem marad el! Mivel a tréningek összetettségben, terjedelemben és nehézségben különbözőek, ezért minden ember számára alkalmazható. Szabadidő sportolótól az élsportolóig, mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb edzésmódszert benne.

A CrossTraining napjaikban egyre szélesebb körben elterjedt szabadidő sport. Hazánkban azonban még csak kevéssé ismert.A CrossTraining egy komplex edzésmódszer a teljes test megerősítésére. Tulajdonképpen testünk bármely részével, illetve azoknak összehangolt együttes mozgásával történő erőkifejtés és koordináció végrehajtása, amely saját testsúllyal történik térben és időben. Hasznosságát és népszerűségét mutatja az a tény, hogy egyre többen űzik és több speciális területen is alkalmazzák ennek a módszernek az előnyeit. A rehabilitáció, a katonaság, a tűzoltóság, a rendőrség és sokféle sport kiegészítő tréningjévé vált.

Lényegében, amikor ezt a mozgásformát űzzük, magukat a mozgásokat, erőkifejtéseket és terheléseket a saját testünk súlyával a gravitáció ellenében különböző kialakítású eszközökön pl. létrán, nyújtón, korláton, gyűrűn, kötélen, boksz zsákok között, lépcsőn hajtjuk végre. Nagyobb és változatosabb erőkifejtés érdekében a CrossTraining edzésen dolgozhatunk még gumihám ellenében vagy egy 10 méter hosszú, 22 kg-os hullámoztatható kötéllel Az edzések szerves része a TRX A CrossTraining sok pozitív élettani hatással jár: fejleszti a szív és érrendszert, a koordinációt és a testi-lelki állóképességet, jelentős zsírégető hatása van, segít a megfelelő izomtónus kialakításában, valamint a hölgyek számára előnyös a nőies formák megtartásában.

 

Cross training

 

CrossTraining területén végzett kutatásokból kiderült, hogy a legtermészetesebb erőkifejtési formát képes fejleszteni az emberi izomzatban, amely hasonló a vadon élő csimpánzokéhoz. Az ilyen erőkifejtési típushoz állnak legközelebb a tornászok, judo-sok, birkózók és profi utcai harcosok (MMA), erőben, gyorsaságban és állóképességben egyaránt. A CrossTraining annyiban különbözik a súlyzós és gépes edzéstől, hogy a gyakorlatokban nem csak egy-egy izom csoport vesz részt, hanem legalább 10-15 izomcsoport, amelyek a gyakorlat közben stabilizáló funkciót is betöltenek, ezáltal hatékonyabbá válik a zsírégetés.
Egy profi tornász, birkózó, judo-s és MMA-s akár másfélszer is erősebb lehet egy átlag embernél. A biológusok álláspontja szerint is nagymértékben hozzájárul a természetes mozgásformákkal és saját testsúllyal járó erősítés ahhoz, hogy ilyen izomzatot érjünk el.
A CrossTraining kiemelt hatása tehát az izomzat fejlesztésével párhuzamosan a rendkívül hatékony zsírégetés. Példaként megemlíthetjük a tornászokat, akiknek testzsír százalékuk akár 2% is lehet, ami lényegesen közeli hasonlóságot mutat a vadon élő csimpánzok testzsír százalékával (1%).
A CrossTraining mozgásforma hatásmechanizmusait tekintve nemcsak a versenysportban és a különböző foglakozások területén előnyős, hanem a hétköznapi életben az egészségmegőrzés, fittség és esztétikai megjelenés érdekében is nagy sikerrel alkalmazható.
További előnye, hogy már egészen fiatal korban, akár tizenévesen is elkezdhető és idős korban is nagy hatékonysággal művelhető.